Seizoenswandeling Voorjaar 2019

Veel bijzondere bomen en struiken in de Stroom Esch


Op donderdag 23 mei leidden Gerrit Haverkamp en Jan Zwienenberg een groepje van acht personen rond, o. a langs de Wanne en de Oude Weerseloseweg.

De "Seizoens-"wandeling werd voor de derde keer georganiseerd. Aanvankelijk leek er deze keer niet veel interesse, maar toen er wat meer ruchtbaarheid aan gegeven was, waren er toch acht mensen die ontdekten dat er veel meer te zien is. Als je maar weet waar je naar moet kijken, want: "Wat je niet kent, dat zie je niet" (onbekend is onbemind).

Niet iedereen was te voet, maar omdat de route over begaanbare wegen ging, was het met een rolstoel, vouwfietsje en rolstoel ook goed te doen.

Zowel van de herfstwandeling in 2017 als van deze voorjaarswandeling staan veel foto’s op de website.

Jan en Gerrit laten van alles aan de struiken en bomen zien waar je eerder nooit opmerkzaam op was. Hierbij enkele foto’s met wat daar op te zien is.

   
Nog op het binnenplein van de Wanne stond een paarse akelei. Daarbij liet Jan Zwienenberg zien hoe er aan de achterkant een inbraak was gepleegd door een hommel. De nectar van de akelei is moeilijk te verkrijgen vanaf de voorkant. De hommel knaagt daarom aan de achterkant in de bloemspoor een gaatje. Vervolgens kunnen bijen daar ook gebruik van maken. De foto’s van de roze akelei zijn later in onze eigen tuin gemaakt. Daarop is te zien hoe de hommel bezig is.
   
Op dit struikje was ook het boomblauwtje te zien. Die vliegt meestal alleen langs heesterranden en op een hoogte boven de 50 cm.
Soms lijken struikjes niet interessant, omdat wij de bloemen nauwelijks zien, maar de insecten zijn blij met de nectar die ze produceren. Je hoort ze soms zoemen als je voorbij loopt.
Er waren veel meer bloemen te zien
dan ons groepje had verwacht.
In een achtertuin was een valse acacia
(Robinia pseudoacacia)te zien
met mooie tros bloemen.
Aan de Oude Weerseloseweg
staat een een grote boom met bladeren
die wat op T-shirtjes lijken.
Als je goed kijkt zie je aan de bloemen
dat het eigenlijk een tulpenboom is.
 
Zelfs bladeren kunnen nectar hebben. Op de nerf van dit blad zijn twee openingen (extra florale nectariun) te zien waar een bij de nectar kan bemachtigen. Hieraan is ook te zien hoe bloemen langzamerhand uit bladeren zijn geëvolueerd. 
 

Er staan volop hazelaars in de Stroom Esch, maar aan het Kamgras staat een bruine hazelaar. Gerrit Haverkamp laat zien dat het begin van de hazelnoot al zichtbaar is. Alle foto's zijn te zien in het Album: Seizoenswandeling 2019.
Marjo Kouprie met aanvullingen van Gerrit Haverkamp